Hoi!

Wat leuk dat je meedoet aan het ‘Slim door Gym’ onderzoek. In dit onderzoek gaan we kijken of je beter wordt in rekenen en taal door te gymmen. Ook willen we weten of je door gymmen fitter wordt en beter in sporten. We gaan ook kijken of er iets verandert in je hersenen als je meer beweegt.

We weten al dat gymmen goed is voor je lichaam. Ook lijkt sporten goed te zijn voor je cijfers op school. We weten alleen nog niet welke sporten en oefeningen het beste zijn om goede cijfers te halen. Daarom doen we dit onderzoek!

Het onderzoek

1200 kinderen doen mee aan het onderzoek. Één daarvan ben jij! Sommige klassen doen mee aan speciale gymlessen. Deze gymlessen doen ze 4 keer per week. Een speciale meester geeft die gymlessen. De andere klassen doen mee aan de gewone gymlessen van hun eigen meester of juf (2 keer per week).

Je doet 14 weken mee aan het onderzoek. Voor het onderzoek begint, doe je verschillende opdrachten. Deze opdrachten doe je nog een keer als het onderzoek klaar is. Wij kijken of je het de 2e keer ook beter kan dan de eerste keer. De opdrachten bestaan tijdens een gymles uit een paar gym oefeningen. Tijdens een normale les maak je een test voor rekenen en een test voor taal. Ook maak je buiten de klas nog een paar opdrachten op de computer. Als je ouders toestemming geven mogen sommige kinderen ook meedoen aan een aanvullend onderzoek. Deze kinderen laten in het onderzoeksinstituut een foto maken van hun hersenen. Deze foto wordt gemaakt in een hele grote scanner.

De gymles

De speciale gym meesters geven twee soorten gymlessen. Sommige klassen bewegen veel en zwaar in de gymles. Andere klassen doen meer spellen met (soms moeilijke) regels. Krijgt jouw klas speciale gymlessen van een gym meester? Dan weet je misschien wel welke soort gymles jij krijgt.

Jouw antwoorden

De antwoorden die je tijdens de taakjes geeft maken wij anoniem. Dat betekent dat we van jouw naam een nummer maken. Daarom weten we niet meer welke antwoorden jij gegeven hebt. Je kunt dus eerlijk antwoord geven op de vragen.

Vragen?

Misschien heb je nog vragen over het onderzoek. Deze vragen kan je altijd aan je juf of meester stellen!